Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Донцова Ольга, пользователь 1ua
Ольга Донцова
Тема: Оаза творчості

У нашого міста цікава і неповторна історія, до якої не можна бути байдужим. Ірпінь є “святим місцем” для української культури й передусім літератури. Цей затишний куточок землі недалеко від столиці своєю благословенною тишею та мальовничою природою, благодатним мікрокліматом здавна приваблював до себе творчих людей: письменників, поетів, діячів культури та мистецтва.

Біля заповітного місця – 700-літнього дуба – любила відпочивати Леся Українка, бували тут М. Лисенко, Панас Мирний, І Карпенко-Карий, О. Купрін та ін. Напередодні Першої світової війни в Ірпені проживала сім’я Носових. Один із синів – Микола – пізніше стане автором всесвітньовідомої казки-трилогії про пригоди Незнайки та маленьких чоловічків.

В. Підмогильний, один з провідних прозаїків ХХ ст., був небуденною постаттю у багатому розмаїтті творчих особистостей першого пореволюційного десятиліття. Голодуючи в Києві, письменник на початку 20-х років перебрався до Ворзеля, де жити було набагато легше.

Відомий український письменник С. Васильченко з 1926 по 1932 рр. проживав на дачі в Ірпені. Зачарували ірпінські краєвиди, запали в душу і Б. Пастернаку. Поета запросив на відпочинок видатний піаніст Г. Нейгауз. Цикл віршів “Ірпінські зустрічі” присвятив нашому краю український письменник І. Гончаренко.

У будинку творчості письменників творили і виношували свої творчі задуми класики радянської літератури: П.  Тичина, М. Бажан, О. Довженко, Ю. Яновський, А. Малишко, О. Вишня, В. Сосюра, П. Загребельний, Д. Павличко, В. Василевська, О. Гончар, Л. Дмитренко, О. Ковінька, І. Цюпа, В. Кучер, Б. Антоненко-Давидович та багато інших.

О. Ющенко, якого письменники називають ходячим архівом, поетичній і прозовій творчості віддав усе життя. Понад два десятки років збирав він для видання книги листи, нариси, відгуки про Ірпінь, фото, які “зупинили” не одну мить перебування майстрів слова у Будинку творчоті.

У Будинку творчості відпочивали і письменники колишніх радянських республік: К. Федін, К. Паустовський, С. Вургун, М. Шагінян, М. Дудін, С. Баруздін, О. Форш, М. Алігер, Р. Козакова, А. Саксе, а також зарубіжні письменники: П’єр Гамарра (Франція), Марія Марчанова (Чехословаччина), Джон Стейнбек (США) та Яр Славутич (Канада).

Місто стало відомим на літературній карті України і завдяки лицарям українського перекладу – Г. Кочуру, М. Лукашу, Д. Паламарчуку.

Можна з упевненістю сказати, що більшість кращих творів українських письменників і поетів було створено саме в Ірпені (детальніше дивіться антологію творів, написаних в Ірпені, Поїзди гудуть за Ірпінню… / уклад.: Ющенко О., Ющенко О. – Ірпінь, 2003. – 416 с.).

http://1ua.com.ua/sm...>

19 мая 2010


1


  Закрыть  
  Закрыть